ear piercing

Hoe behandel je een geïnfecteerde oor piercing

Als je gaatjes in je oren laat zetten – of dat nu bij een tatoeagesalon of een kiosk in het winkelcentrum is – moet je instructies krijgen over hoe je een infectie voorkomt. De verkoper moet je ook verzekeren dat ze alleen steriele instrumenten en hygiënische praktijken gebruiken.

Maar als het protocol niet wordt gevolgd, of als je de verzorgingsinstructies na de piercing niet zorgvuldig opvolgt, kan er infectie optreden. Een kleine ontstoken oorlel kun je meestal vrij eenvoudig en zonder complicaties behandelen.

Hoe je een piercinginfectie kunt oplopen

Een piercing is in wezen een open wond. Een oorlelpiercing heeft meestal zes tot acht weken nodig om te genezen. Kraakbeenpiercings, die op het hardere deel van je oor plaatsvinden, doen er over het algemeen langer over om te genezen en kunnen vatbaarder zijn voor infectie. Er zijn verschillende manieren waarop je oorpiercing geïnfecteerd kan raken.

Elke bacterie die blijft broeien, kan snel uitgroeien tot een infectie. Als je je piercing met vuile handen of instrumenten aanraakt, kun je een infectie oplopen. Als de oorbellen te strak zitten, waardoor de wond geen ruimte heeft om te ademen en te genezen, kan er een infectie ontstaan. Een piercing kan ook geïnfecteerd raken als er te veel met de piercing wordt omgegaan of als het staafje van de oorbel ruw is.

Een infectie kan ook ontstaan als er onsteriele instrumenten zijn gebruikt, als degene die de piercing in je oren heeft gezet geen handschoenen heeft gebruikt, of als de staafjes zelf niet steriel waren.

De infectie thuis behandelen

Als de infectie maar klein is, kun je hem misschien thuis behandelen. Als je een kraakbeenpiercing hebt gehad en deze geïnfecteerd lijkt, zoek dan medische behandeling. Dit soort infecties is moeilijker te behandelen en kan orale antibiotica vereisen. Ernstige kraakbeeninfecties kunnen een ziekenhuisopname vereisen.

Volg deze stappen om een lichte piercinginfectie te behandelen:

  1. Was je handen voordat je je piercing aanraakt of schoonmaakt.
  2. Reinig de omgeving van de piercing drie keer per dag met een zoutwaterspoeling. Gebruik steriele zoutoplossing (online verkrijgbaar) of combineer 1/4 tl zout met 8 oz. gedestilleerd water.
  3. Gebruik geen alcohol, waterstofperoxide of antibiotische zalven. Deze kunnen de huid nog meer irriteren en het genezingsproces vertragen.
  4. Verwijder de piercing niet. Hierdoor kan het gaatje dichtgroeien en de infectie insluiten.
  5. Maak de piercing aan beide kanten van je oorlel schoon. Dep het gebied droog met keukenpapier. (Andere materialen kunnen vezels achterlaten).

Nadat de infectie verdwenen lijkt te zijn, ga je twee keer per dag door met dit reinigingsregime totdat de piercing helemaal genezen is. Vergeet niet dat het zes tot acht weken kan duren voordat een oorlelpiercing genezen is. Routineverzorging is gedurende die tijd belangrijk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *